Guillem Cava i Òscar Coma
Plataforma digital sobre Guillem Cava i Òscar Coma del Govern d'Andorra. Accedeix al portal oficial governamental d'Andorra i informa't.
Guillem Cava de cal Fijat i Òscar Coma de cal Cametes. Projecte: Vides de muntanya. Ramaderia d'alçada
El Guillem Cava i l’Òscar Coma són dos joves d’Ordino que han decidit dedicar-se a la ramaderia i fer-se càrrec de les explotacions familiars en un context rural molt diferent del que van viure els seus pares i padrins, per motius més personals.
El Guillem tenia clar que volia dedicar-se a la ramaderia i explotar les terres de casa seva, cal Fijat de Llorts, quan va començar a estudiar a l’Escola de Capacitació Agrària del Pirineu a Ballestar (Alt Urgell), tot i que està convençut que la millor manera d’aprendre el maneig dels animals és treballar cada dia. Si bé a casa seva havien tingut ovelles, vaques, eugues, matxos i mules, ell ha optat per fer un canvi estratègic i especialitzar-se en la cria de pollins destinats a la producció càrnica. Ha habilitat una de les eres de la casa com a quadra i ha adequat alguns prats on actualment peixen unes 30 eugues. Li agrada el treball amb aquests animals. La comercialització de la carn de pollí no és fàcil perquè el seu consum no és habitual al nostre entorn, però confia en un canvi d’hàbit alimentari i en la potencialitat nutricional del producte.
L’Òscar sempre havia vist animals a les corts de casa seva, cal Cametes, a la Cortinada. De fet, el seu pare havia estat un conegut tractant al país que anava a comprar a les cases veïnes per vendre als mercats dins i fora del país. Quan el seu pare va morir ell estava estudiant a la Universitat de Tolosa, va decidir ajornar els estudis i continuar l’activitat ramadera amb l’ajut de la família. A poc a poc ha augmentat l’explotació fins a fer-la més rendible. Avui té quaranta vaques i algunes egües, en part perquè ha tingut la possibilitat de llogar prats d’altres propietats veïnes que estaven a l’erm. Ara disposa de les terres necessàries per poder fer l’estesa dels fems que produeixen els animals i dallar l’herba suficient per mantenir-los.
Les explotacions totalment mecanitzades requereixen escassa mà d’obra. El Guillem i l’Òscar compten amb el treball d’una persona assalariada, un mosso, i amb l’ajut familiar per afrontar alguns moments durant els quals s’intensifiquen les activitats com els dies de la collita del tabac. Durant els mesos de bonança, les vaques i les egües de cal Cametes i de cal Fijat peixen a les pastures estivals de la parròquia, on el vaquer contractat pel Comú d’Ordino s’encarrega de vigilar-les. No és fàcil trobar pastors per treballar a la muntanya. El vaquer d’Ordino és d’origen francès, però després de més de deu anys d’ofici coneix les muntanyes, els ramaders i el bestiar. Durant els més de quatre mesos que els animals estan a les pastures comunals, els ramaders es dediquen al manteniment de les instal·lacions, el tabac i l’herba.
El Guillem i l’Òscar són cunyats i s’ajuden en els treballs de la terra i amb els animals, comparteixen maquinària agrícola i comparteixen moltes inquietuds sobre l’activitat. Ells ho tenen clar, mentre ningú qüestiona la rendibilitat del conreu del tabac, les explotacions ramaderes són fràgils econòmicament. Malgrat la modernització de les instal·lacions i els ajuts públics, no sempre resulten rendibles. La diversificació de les propietats que tenen explotacions ramaderes ha estat clau. El tabac és una font d’ingressos important i els treballs estacionals assalariats, una pràctica habitual. El Guillem, com altres joves del sector, treballa en el manteniment de la xarxa viària durant l’hivern quan es redueix el temps de dedicació a les explotacions.
El Guillem i l’Òscar reivindiquen la forma de vida pagesa, els agrada, i defensen la necessitat dels ajuts a l’agricultura i la ramaderia per conservar el medi i el paisatge.
Document AE 20