Lurdes Cardet i Meritxell Baró. Projecte: Vides de muntanya. Ramaderia d'alçada

El cortal de Llumeneres és una explotació agrícola i ramadera que abans pertanyia al mas de Llumeneres. Als anys 60 el va heretar un fill cabaler de la casa, el Xavier Baró. Ell, juntament amb la seva dona, la Lurdes Cardet, el va convertir en una explotació autònoma: van conrear tabac, van aixecar una casa i coberts, van posar bestiar i van construir una quadra.

Ara, la Lurdes és la titular de l’explotació que va heretar del seu home. Ella relata aquells primers anys al cortal, on van treballar molt per aixecar la casa i convertir-la en el que és avui. Ell tenia una empresa de construcció, que li va permetre fer millores importants a la finca i treure més profit de les terres, fins i tot de les més difícils i pendents. La Lurdes és de Lleida i va arribar molt jove al país per exercir de mestra a l’escola d’Aixirivall. Després va treballar molts anys com a infermera a l’hospital. Vivien a Sant Julià de Lòria, però la Lurdes explica que passaven moltes hores al cortal quan acabaven la jornada laboral.

Els primers diners els van guanyar amb la collita del tabac, i els beneficis que obtenien d’aquest conreu els invertien a l’explotació. Primer van comprar cavalls, van tenir un ramat, i així, a poc a poc, van introduir l’hort, l’aviram i van fer créixer la propietat. Ara treballen una explotació amb unes trenta vaques de raça bruna i també engreixen els vedells que comercialitzen a través de la societat Ramaders d’Andorra SA. Com succeeix a tot el sector, la rendibilitat del tabac ha afavorit la capitalització de les explotacions, i ha ajudat els ramaders a mantenir l’activitat i fins i tot a modernitzar les instal·lacions, com en el cas del cortal de Llumeneres. Per a la Lurdes i la seva família, l’explotació és part d’una tradició i una manera de viure. El cortal s’ha convertit en un espai de producció i de família, on tots, petits i grans, desenvolupen alguna tasca. Tal com diu la Lurdes: “Tothom té el seu treball.” I quan arriben les temporades de més intensitat de feina, han de ser-hi tots.

La Meritxell Baró és la petita dels dos fills de la Lurdes. De jove no s’havia plantejat mai dedicar-se a la ramaderia. Però una situació familiar complicada la va portar a fer un canvi de plantejament de vida i va deixar el seu treball en un banc per ocupar-se de l’explotació i dels seus fills. Va aprendre l’ofici amb l’ajut de la seva mare i el seu germà. És ella qui es cuida dels animals, va cada dia a la quadra i porta totes les gestions. En poc temps s’ha acostumat a l’olor de quadra que desprèn la roba quan acaba la seva jornada laboral, i ha transmès la seva passió tardana als seus fills. El més gran estudia a la Universitat a Barcelona, i torna cada cap de setmana per ajudar a l’explotació. Amb poc més de divuit anys agafa el tractor per netejar la quadra.

El cortal de Llumeneres és la dedicació principal de la Meritxell, però és sobretot un projecte de família, on tots els Baró Cardet tenen una missió i n’estan molt orgullosos. Aquesta és una de les raons per les quals la Lurdes i la Meritxell han adequat una part de l’explotació per acollir visites escolars. Elles han volgut apropar la vida rural als més petits. La finalitat és que els nens coneguin els animals de corral i els productes de l’hort, i es familiaritzin amb el funcionament d’una explotació domèstica.

AE34