Sanejament del ramat del Pubill. Projecte: Vides de muntanya. Ramaderia d'alçada

La Loli Fernández i el Martí Pubill tenen una explotació ovina amb unes cinc-centes ovelles inscrites al padral, el registre d’animals de renda d’Andorra. És un dels pocs ramats transhumants que queden al país, i només hi és durant els mesos de bon temps a les pastures de muntanya de les parròquies d’Encamp i de Canillo. La transhumància és el pasturatge estacional on els ramats són desplaçats d’una regió a un altra a la recerca de pastures d’estiu i d’hivern.

A l’hivern el ramat pastura a la propietat que la Loli i el Martí tenen a l’Alt Urgell, el mas d’Aynat de Fígols, on les temperatures no són tan baixes i els animals poden péixer als prats. Quan tornen els mesos de bonança, el ramat és traslladat en camió fins als cortals d’Encamp, des d’on pugen cap a les pastures d’alta muntanya i s’estaran durant poc més de quatre mesos. Amb l’arribada del fred i la neu, el ramat retorna als prats del mas, on pot tornar a péixer.

Les condicions de treball dels pastors han canviat força durant els últims anys. Les carreteres i les pistes de muntanya faciliten els desplaçaments diaris i la vigilància de les estades del ramat. I també han canviat les exigències administratives i sanitàries que regeixen l’activitat ramadera, els desplaçaments i l’estat sanitari dels animals.

El Servei Veterinari Oficial ofereix assistència clínica al bestiar registrat al padral del Departament d’Agricultura. Des del 1992, els veterinaris oficials fan campanyes anuals de control i de sanejament ramader. El sanejament dels ramats més grans i transhumants es fa mentre pasturen en l’alta muntanya, mentre que els controls dels ramats més petits té lloc a les explotacions ramaderes. Francesc Alay, veterinari del Servei Oficial, explica les transformacions de l’activitat ramadera des de la mirada de les millores de la gestió sanitària.

En què consisteix el sanejament ramader?

El control sanitari garanteix la salut del ramat a les pastures estivals i certifica que pot transhumar cap al mas urgellenc, on passaran els mesos més freds. El ramat haurà de passar un nou control veterinari a l’Alt Urgell abans de pujar cap a les pastures estivals.

Els avenços en el coneixement tècnic faciliten la cura del bestiar menut, però la Loli i el Martí també han après l’ofici amb l’ajut dels pastors més grans i experimentats. Els remeis que els pastors utilitzen sovint són els pegats amb sofre, la pedra blava o la mel que apliquen a les ferides de les ovelles. El maneig de les ovelles i les cabres és un aprenentatge que es fa dia rere dia. Com emfasitza la Loli: “Els animals també ensenyen”.

Document AE 16