Sanejament ramader a Encamp. Projecte: Vides de muntanya. Ramaderia d'alçada

Els ramaders d’Encamp comencem una de les jornades del sanejament ramader amb un àpat comunitari: carn a la brasa, pa amb tomàquet, vi… És una de les poques ocasions en què es troben per treballar plegats. Dies abans, els propietaris, masovers i mossos arrepleguen les vaques, que des del més de juny pasturen lliurement a las muntanyes comunals vigilades pel vaquer contractat pel Comú. Els animals són apletats per facilitar-ne el maneig i els veterinaris puguin treballar i realitzar el control sanitari. El sanejament comporta dues jornades de controls i de vacunacions per garantir el bon estat de salut de la vacada comuna: proves, inspecció, vacunació i desparasitació. Són dos matins de treball intens que transcorre en un ambient col·laboratiu i festiu.

El Fermí Betriu s’ha dedicat a la cria de bestiar des de ben petit, i durant molts anys ha portat una de les masoveries d’una gran propietat de la parròquia. Ell ha viscut com han canviat i han millorat les condicions de treball dels pagesos, el maneig dels animals i els accessos a les pastures estivals d’alta muntanya.

El Pere Granja, el Xou, com el coneixen els ramaders, havia estat vaquer a la parròquia i tot i que està retirat continua participant d’aquests dies de treball comunitari. Ell recorda quan tot es feia a peu i el vaquer havia de viure en una cabaneta, on tot just es podia dormir i cuinar, durant l’estada dels animals en les pastures d’alçada. Ara, el vaquer disposa d’una cabana gran molt més confortable, però no és necessari que s’hi instal·li, ja que les carreteres i les pistes faciliten el seguiment dels animals i poder tornar a casa en finalitzar la jornada de treball.

El Pere Torres és un ramader d’una casa pairal de Vila, cal Cauba. A casa seva sempre hi ha hagut bestiar, però és conscient que les circumstàncies materials són molt diferents. Ramader i empresari, Pere Torres explica la importància econòmica i paisatgística de l’agricultura i la ramaderia. La majoria de les explotacions se sustenten en la diversificació de les propietats i el valor identitari és un dels arguments sobre el qual s’articula la necessitat de conservar l’activitat.

Des de 1992, els veterinaris oficials del Departament d’Agricultura realitzen campanyes anuals de control i de sanejament ramader amb la finalitat de millorar l’estat dels animals, garantir una millor rendibilitat de la ramaderia, preservar l’home de determinades malalties que li són transmissibles i adequar la política sanitària a les exigències de la Unió Europea.

El sanejament ramader comporta un control de malalties. Durant la campanya de sanejament ramader es procedeix a desparasitar animals i a fer els controls morfològics i genètics del programa de selecció de la raça bruna d’Andorra.

Document AE 31