El 23 de juny del 2010, el ministeri responsable de la cultura va incloure les Falles d’Andorra la Vella en la secció quarta de l’Inventari general del nostre patrimoni cultural, com a bé immaterial. Les Falles, juntament amb altres catorze celebracions, van ser reconegudes com a festes d’interès cultural i són l’expressió de la riquesa del patrimoni festiu del país.

El procés de declaració de les expressions festives com a béns immaterials i part del patrimoni cultural té com a objectiu la seva protecció i difusió, el desenvolupament de l’associacionisme cultural on s’emmarquen, i la seva valoració com un element de dinamització cultural i turística. El reconeixement de festa d’interès cultural ha de servir per conservar-ne els elements essencials i significatius, però sense interferir en la seva dinàmica d’evolució i adaptació en cada context històric i social.

Amb aquest objectiu, el juliol del 2013, el Departament de Patrimoni Cultural va atorgar un ajut públic al projecte presentat per l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella destinat a la promoció i la difusió de béns immaterials inclosos a l’Inventari general del patrimoni cultural. Durant el mes de setembre del mateix any es van dur a terme les primeres reunions de treball, es va iniciar el procés de documentació històrica, i es van fer les primeres entrevistes i enregistraments d’esdeveniments relacionats amb el món fallaire.

L’ajut públic ha permès als fallaires recuperar una part significativa de la història de les falles, salvaguardar la memòria dels fallaires més grans, i explicar el sentit de la festa avui dia, que combina tradició i creativitat. La finalitat del projecte era produir un documental sobre les Falles de Sant Joan com una acció per a la seva salvaguarda i promoció. L’associació fallaire ha coordinat el treball de documentació, assessorat per l’historiador Albert Villaró, amb el suport de l’Arxiu Nacional d’Andorra, i produït per l’empresa Qucut Producció i Comunicació.

El camí del foc. La cremada de falles d’Andorra la Vella (2014) és un documental etnogràfic que recull la història de les falles i recupera els testimonis dels fallaires més grans que anys enrere recorrien els carrers i les places fent giravoltar les falles al voltant dels focs de Sant Joan. Els fallaires d’Andorra la Vella són els protagonistes del documental i de la seva mà descobrim la història, el significat i les emocions que envolten la festa.

Pàgina web Fallaires d'Andorra la Vella

Les entrevistes realitzades constitueixen un fons documental que testimonia com ha evolucionat la festa des de les primeres dècades del segle XX fins als nostres dies. El fons documental íntegre es pot consultar a l’Arxiu d’Etnografia, a l’Arxiu Nacional d’Andorra.

UNA FESTA D’INTERÈS CULTURAL, PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DE LA HUMANITAT

El dia 1 de desembre del 2015 la Unesco va incloure la celebració de les falles d’Andorra la Vella a la Llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la humanitat, com una de les festes de la candidatura multinacional de les Festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus (falles, haros i brandons). La candidatura ha estat impulsada pel Govern d’Andorra, amb la participació dels governs de França i Espanya, i la integren 63 pobles: 34 francesos, 17 catalans, 9 aragonesos i 3 andorrans. La candidatura promou valors com la solidaritat, l’hospitalitat, la transmissió intergeneracional i el reforç del sentit de pertinença, identitat i continuïtat de les comunitats interpirinenques.